Proizvodnja kesa i vrecica od papira

Drzava je resila da stimulise proizvodnju kesa i vreca od papira obzirom na njihovu ekolosku prirodu u odnosu na plastiku i najlon.
Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra za planiranje i upravljanje životnom sredinom Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja, kaže da plastična ambalaža predstavlja veliki problem za život u zdravoj sredini.
- Država ne može tek tako da zabrani promet ili proizvodnju jer je to u suprotnosti sa slobodnim tržištem, ali želimo da destimulišemo korišćenje plastične ambalaže, da radimo na edukaciji i minimizaciji plastičnih kesa. Njihove proizvođače stimulisaćemo da proizvode biorazgradive kese, a to se može sa vrlo malo ulaganja, jer tehnologija nije mnogo različita. Ali treba naći proizvođačku cenu koja će odgovarati i građanima i proizvođačima. Stimulisaćemo i prodavce da zamene plastične papirnim kesama. Te papirne kese morale bi biti iz reciklaže jer nećemo da sečemo šumu da bi pravili papirne kese - objašnjava Vesić.
Kako „Blic” saznaje, u Srbiji već ima firmi koje su se opredelile za proizvodnju biorazgradivih kesa, ali kod mnogih su to još uvek samo pilot projekti. Vesić kaže da će oni sami vremenom uvideti da je bolje da pređu na ono čemu čitav svet teži. Jer zagađenje životne sredine putem plastične ambalaže nije problem samo u Srbiji, već u celom svetu. Upravo zbog toga, zajedničkim projektom firmi „Midal” i „Poliplastom” iz Novog Sada proizvedene su prve biorazgradive kese u Srbiji koje će se ovog meseca naći na tržištu.
- Komercijalna upotreba još nije krenula. Imamo proizvod koji je u fazi ispitivanja i prvi rezultati ukazuju na to da smo na pravom putu - kaže Dalibor Stošić, menadžer firme „Midal”.  

Izvor:Blic